Očala, redka a pomembna

Poročilo iz Ugande

Skupina šestih mladih zdravnikov in medicinske sestre smo lansko poletje, od junija do avgusta 2016, prebili v Ugandi, kjer smo v lokalni bolnišnici pomagali pri zdravstveni oskrbi tamkajšnjega pebivalstva. Med drugim smo z očali, zbranimi s pomočjo Očesne ambulante Naklo, olajšali učne težave marsikateremu znanja željnemu otroku.

Naša skupinica z redno zaposlenimi: Z desne proti levi Jana, Tjaša. Andreja, Bogdan, Ana, Jure

Zdravstvo v Ugandi

Zravstveni sistem v tej vzhodno afriški državici namreč ne zagotavlja brazplačne zravstvene oskrbe. Razen osnovnih zdravil za zdravljenje nalezljivih bolezni, zdravil za zdravljenje življenje ogrožujočih stanj ter obveznega cepljenja otrok, je vsakemu posamezniku potrebno za svoje zdravje poskrbeti samemu. Tega so finančno zmožni le redki, večina obubožanega pebivalstva je prepuščana samemu sebi, vračem in zakonim narave. Poleg tega v Ugandi močno primankuje zdravnikov, zato večina loklanih bolnišnic poskrbi le za noseče matere. Ostali posegi se upravljajo v večjih zavodih, ki so od lokalnih skupnosti oddaljeni po več dni poti. S svojim znanjem in delom smo lokalni bolnišnici sredi jezera Bunyonyi na zahodu Ugande tako prišli še kako prav.

Otroške oči

Podobno kot pri nas, v Ugandi ogromno ljudi trpi za boleznimi oči in težavami z vidom. Te se pogosto pojavijo že v otroštvu, kar otrokom onemogoča normalen razvoj, saj se težje učijo in osvajajo ostala znanja pomembna v nadaljnem življenju. Ogromno okvar vida je povezanih že z zapleti med porodom, ki nastanejo kot posledica spolno prenosljivih okužb matere – trahom, gonoreja. Otrokove oči se ob prehodom skozi porodni kanal lahko okužijo z bakterijami, kar vodi v kronično vnetje oči in posledično do okvar vida, celo slepote. Kasneje v obdobju razvoja so otroci zaradi pomankljive prehrane, okužb, poškodb  in tujkov v očesu, podvrženi težavam, ki lahko vodijo v razvoj nevarne ambliopije. Ta nastane ob okvari enega očesa v rani mladosti in onemogoči otroku normalen razvoj vidne skorje možganov. Poleg naštetih bolezni so pomembne še okvare vidne ostrine, ki prizadanejo več od četrtine otrok in mladostnikov. Otroci so lahko kratkovidni, daljnovidni ali pa zaradi neprimerne ukrivljenosti zrklja razvijejo astgmatizem oz. očesne cilindre. Okvare vida jim onemogočajo udejstvovanja v šoli in pri drugih aktivnostih ter s tem dozežka osnovne izobrazbe.

Otrok s hudo obliko škiljenja (strabizma): Okvarjeno je desno oko, najverjetneje ima ambiopijo.

Starostniki

Poleg te, najbolj izpostavljene skupine prebivalstva, je v Ugandi tudi kar nekaj starostnikov. Kljub temu, da ljudje po večini ne dosegajo tako visoke starosti kot pri nas, je starostna daljnovidnost zelo pogosta in moteča. Poslabšanje vidne ostrine na blizu, starostnikom onemogoča opravljanje ročnimih del, ki zahtevajo natančnost – tkanje, šivanje, obdelava lesa. Tovrstna dela so glavni vir zasužka, saj v Ugandi ni poskrbljeno za penzije. Zanimivo je tudi, da se starostniki pogosto pritožujejo nad težavami pri branju berila v cerkvi, ki jo redno obiskujejo.

Primer sive mrene pri starostnici: Motna očesna leča pri presvetlitvi

Druge pogoste bolezni oči

Nazadnje naj se dotaknem še težav z vidom zaradi pretirane izpostavljenosti sončnim žarkom. Zaradi geografske lege in po večini sončnega vremena se pogosto razvijejo okvare očesne veznice (pterigij, pinguekule). Očesni melanom (rak pigmentnih celic) se v Ugandi pojavlja pogosteje kot pri nas. Pojav okvar očesne veznice in posledično melanoma preventivno lahko omejimo z nošenjem sončnih očal, ki si jih v Ugandi lahko privoščijo le bogatejši.

Naša edina albino bolnica: Zaradi pomanjkanja pigmenta zelo dovzetna za poškodbe zaradi UV sevanja.

Naš prispevek

V času naše doprave, smo pregledali okrog pet tisoč bolnikov, od tega najmanj petsto takih, ki so se pritoževali nad težavami z vidom. Z očali, ki nam jih je pomagala zbirati Očesna ambulanta Naklo, smo večini lahko popravili vidno ostrino v tolikšni meri, da jim težave niso nagajale v šoli ter pri vsakodnevnih opravilih. S seboj smo imeli tristo očal različne dioptrije in dodatnih petdeset sončnih očal. S pomočjo tabel za testiranje vida smo večini slabovidnim dočili primerne korekcijske leče. Bolniki zaradi nenadne spremembe nikakor niso uspeli skriti svoje hvaležnosti. Po izdaj očal so nam vedno stisnili roko in se kasneje pogosto vrnili le iz razloga, da nas spet vidijo. Druge najpogostejše okvare povezane z vidom, s katerimi smo se srečevali med delom v Ugandi, so bile okvare očesne veznice. Na srečo nismo imeli opravka z očesnim melanomom, smo pa obravnavali ogromno bolnikov s perigijem. Ta je zaradi pretirane izpostavljenosti soncu, prahu na prašnih peščenih cestah in suhemu zraku, prizadel predvsem motoriste in delavce na polju. Imeli smo tudi primer albino bolnice. Albini so zaradi pomanjkanja pigmenta, še bolj dovzetni za škodljive učinke ultravijolične svetlobe, zato si ji sončna očala prišla še kako prav. Obravnavali smo tudi nekaj primerov okužb, med katerimi je bila najhujša gonokokna okužba novorojenke, ki je mesec dni po porodu razvila hudo gnojno okužbo očesne veznice.

Novorojenček z gnojno okužbo desnega očesa (gonoreja)

Najbolj zadovoljni

Zdrvstvene težave, s katerimi smo se srečali v Ugandi so bile res nekaj posebnega. Tako hudih primerov nekaterih okužb, poškodb in kroničnih bolezni, pri nas zaradi dobre zdravstvene oskrbe ni moč opaziti. Obravnava in zdravljenje bolezni povezanih z očmi in težav z vidom je bila najbolj hvaležna naloga. V trenutku, ko je slaboviden bolnik nadel očala s pravilno določeno dioptrijo, je bilo na njegovem obrazu zaznati neizmerno srečo. V teh trenutkih smo resnično občutili, da delamo nekaj dobrega, saj so prav slabovidni bolniki, najbolj cenili naš trud. Zato bi se v imenu vseh nas članov odprave za pomoč še enkrat rad zahvalil Očesni ambulanti Naklo in vsem vam, ki ste pomagali pri zbiranju. Ob enem pa vas spodbujam k nadaljnjem zbiranju, saj se na podobno pot, poleti 2017, odpravlja naslednja odprava in sicer v Papuo Novo Gvinejo. Tudi njim bodo očala prišla še kako prav.

Srečni gospod z novimi očali

Poročilo je pripravil: Jure Potočnik