Odprava Kenija april-junij 2018

 

S pomočjo očalnice Naklo smo do odhoda v Keniji zbrali ca. 150 očal z dioptrijo. Pri transportu do končne destinacije ni prišlo do nobenih poškodb; vse smo uspešno pripeljali do klinike v Majiwi. Očala  smo zaradi obilice dela uredili glede na dioptrijo proti koncu prvega delovnega tedna. 

Pacienti so redko prišli k nam zgolj zaradi težav z vidom. Navadno so našteli več simptomov drugih zdravstveni težav, na koncu pa omenili še težave pri branju, bolečine v očeh, ščemenje, solzenje ali nejasen vid na blizu oz. daleč. Paciente, ki so tožili za omenjenimi problemi, je pregledal naš sodelavec Marvin. Zaradi nepismenosti večjega deleža populacije kot v Sloveniji so Snellenove tabele oblikovane drugače. Namesto črk imajo kenijske tabele simbole, ki so obrnjeni bodisi gor, dol, levo ali desno. Hkrati z naraščanjem števila vseh pacientov je naraščalo število pacientov, ki so potrebovali očala. Kljub temu smo dva in pol meseca zagotovili očala primerne dioptrije vsem pacientom, zadnja dva tedna pa jih je zmanjkalo za določene dioptrije.

Klinični primer:

67-letni George A. O. je prišel na našo kliniko zaradi bolečin v križu in refluksne bolezni požiralnika, ki smo ju zdravili po smernicah. Navajal je tudi nekajletno progresivno slabšanje vida na blizu in s tem vedno težje branje. Napotili smo ga k Marvinu, ki je testiral vid. Brez očal je dosegel rezultat 2/6. Po poskušnji več očal se je za najprimernejšo dioptrijo izkazala +2.5, s katero je imel vid 6/6.

 

Člani odprave:
Črepinšek Jure, dr. med.
Šemrl Neli, dr. med.
Širca Klara, dr. med.
Žekar Lara, dr. med.