Ne moreš spremeniti sveta, lahko pa komu spremeniš svet
(Poročilo odprave Kenija jan-mar 2018)

 

Štirje mladi diplomanti medicinske fakultete smo v začetku leta tri mesece preživeli v vasici Majiwa na skrajnem zahodu Kenije. Kot so nas opozarjali naši mentorji, je bila Afrika ne glede na obsežne priprave kulturni šok. Udobne študijske sobice smo čez noč zamenjali za preprosto hiško s slamnato streho, brez tekoče vode, potrebe pa smo opravljali v nekaj metrov oddaljenem stranišču na štrbunk, v družbi ščurkov.

Vendar smo se na vse to zelo hitro privadili in poprijeli za delo v za evropske razmere precej improvizirani kliniki, kjer so nam pomagali lokalni sodelavci (laborant, medical officer, medicinska sestra in prevajalke).

Ekipa odprave z lokalnimi sodelavci na kliniki
Ekipa odprave z lokalnimi sodelavci na kliniki

Naše delo je bilo še najbolj primerljivo z delom družinskega zdravnika z velikim poudarkom na iznajdljivosti. Pet dni v tednu smo imeli ambulanto, trikrat tedensko dodatno še program za bolnike s kroničnimi ranami, enkrat na teden pa smo spremljali podhranjene otroke in odrasle. Zdravili smo okužbe, kronične bolezni, manjše poškodbe, malarijo…

 

Naša Lekarna
Naša Lekarna

Mnogim slabovidnim pacientom smo olajšali življenje z očali, ki nam jih je donirala Očalnica Naklo. Iz naše perspektive so očala banalnost, za marsikaterega našega afriškega pacienta pa začetek lažjega življenja.

Prostor, kjer smo pacientom določili okvirno dioptrijo
Prostor, kjer smo pacientom določili okvirno dioptrijo

 

Zadovoljen pacient z novimi očali
Zadovoljen pacient z novimi očali

 

V treh mesecih smo pregledali okrog 3000 pacientov, veliko smo se naučili, o življenju, o odnosu do sočloveka, o medicini. Vse dragocene izkušnje že uporabljamo na svoji nadaljnji zdravniški poti. Odprava nas je ponovno soočila tudi z dejstvom, da sveta in Kenijskega zdravstvenem sistemu ne moremo spremeniti, smo pa marsikateremu pacientu spremenili svet. Bilo je vredno, zato še enkrat hvala vsem, ki ste darovali svoja stara očala ali nam kako drugače pomagali.

Mlado dekle z novimi očali
Mlado dekle z novimi očali

Sara Kukman, Odprava Kenija jan-mar 2018