Oftalmološki utrinki

Poročilo odprave Kenija avg-sep 2017

Skupina treh mladih zdravnikov in enega absolventa medicine smo se avgusta 2017 odpravili na delo v vasico Majiwo, ki leži na Z delu Kenije. Večje mesto Kisumu je od Majiwe oddaljeno 2h z javnim prevozom. Združil nas je skupni interes do tropske medicine in dela v manj razvitem svetu.

V Majiwi nas je čakala skromna zidana hiška, kjer smo stanovali ter preživljali večino prostega časa, ter zdravstveni dom s tremi ambulantami, ki so že več kot 2 meseca čakale na prihod nove odprave. Prijazno nas je sprejel medical officer Marvin, ki je za kliniko odgovoren tudi v času, ko v Majiwi ni slovenskih odprav. Prišli pa so nas pozdravit tudi vaški starešine.

Zaradi stavke osebja v javnem zdravstvenem sistemu smo imeli veliko dela. Bili smo v vlogi splošnih zdravnikov z omejenimi možnostmi napotitev. Pacienti so prihajali od daleč, saj dober glas seže v deveto vas.


V Očesni ambulanti in očalnici Naklo so za nas pridno zbirali stara očala, jih servisirali in določili karakteristike leč. Tako smo s sabo prinesli očala, za katere smo vedeli, kakšna je dioptrija, kar nam je precej olajšalo delo s pacienti. Na koncu hodnika v kliniki smo imeli obešeno Snellenovo tabelo, kjer smo poskušali čimbolj natančno določiti dioptrijo. To je bilo nemalokrat težavno, saj nam zaradi jezikovnih ovir pacienti niso znali povedati, kaj vidijo bolje in česa ne. Težavno sporazumevanje pa so nam olajšale prevajalke, ki so prevajale iz jezika luo v angleščino. Kratkovidni so bili večinoma učenci bližnje šole ter mlajši odrasli. Starejši pa so bili daljnovidni in so prišli k zdravniku, ker ne morejo več brati biblije. Njim smo v roke dali knjigo Tropical medicine, MSF smernice ali kar škatlico z zdravili, da smo ugotovili katera očala so najbolj primerna. Pacienti so bili nad očali navdušeni, saj se jim je kvaliteta življenja izboljšala v trenutku.


Imeli smo tudi paciente, ki slabo vidijo zaradi pomanjkanja vitamina A. To se kaže z Bitotovimi pegami, nočno slepoto, suhimi očmi in vodi v slepoto. Zdravi se z nadomeščanjem velikih količin vitamina A.

Pogostejše oftalmološke težave s katerimi smo se ukvarjali na dnevni ravni, so bile tudi travma oziroma poškodba (npr. veja jih je po nesreči zbodla v zaprto oko), bakterijske infekcije očesa, suhe ter srbeče oči, občutek tujka v očesu ter katarakta oziroma zamegljena leča. Pri travmi smo oko sprali s fiziološko raztopino ter predpisali antibiotične kapljice. Pri katarakti, ki jo lahko dokončno zdraviš le operativno, smo morali pacientom povedati, da česa takega v naši skromni kliniki ne počnemo.


V zadnjih tednih dela v Majiwi pa je k nam prišla 9 letna deklica z zelo velikim trebuhom, ki je imela težave tako s prebavili kot tudi z očmi. Bila je podhranjena in že od rojstva naprej je imela težava z odvajanjem blata. Občasno je tudi izbruhala neprebavljeno hrano. Ob vsem tem pa ni dobro videla. Bila je že pri oftalmologu, kjer ji niso znali kaj dosti pomagati. Ob bolj natančnem jemanju zgodovine smo izvedeli, da po rojstvu ni odvajala blata več kot 48h. Glede na klinično sliko ter ostale podatke smo zaključili, da ima deklica zelo verjetno Hirschsprungovo bolezen pri kateri manjkajo določeni živci, ki inervirajo črevesje. Zanimo pri tem pa je, da ima cca. 50 % pacientov s to boleznijo tudi pridružene oftalmološke težave, kar samo še dodatno potrjuje našo tezo.

Izmed najrazličnejših terapij, ki smo jih predpisali pacientom, pa so bila očala tista, ki so imela največji hipni učinek. Tako so bili pacienti nad očali resnično navdušeni ter so nam bili hvaležni, da smo jim omogočili bolj kvalitetno življenje. Tega pa ne bi bilo brez pomoči Očesne ambulante in očalnice Naklo, ki se ji v imenu vseh ostalih članov odprave ter v lastnem imenu iskreno zahvaljujemo za pomoč!

Barbara Zupanc

Kranj, 28. 10. 2017