Boljši vid za boljši jutri. Od očesnega zdravnika do najprimernejših očal - vse na enem mestu.

 

V Očesni ambulanti Naklo vam nudimo diagnostiko in zdravljenje očesnih bolezni in vida. Pregledala vas bo ena od zdravnic specialistk oftalmologije z dolgoletnimi delovnimi izkušnjami. S sodobnimi napravami vam zagotavljamo kakovosten pregled in diagnostiko. Prav tako pa tudi nadalnje zdravljenje. Smo nosilci koncesijske dejavnosti Zdravstvene zavarovalnice Slovenije, tako lahko preglede izvajamo preko kartice zdravstvenega zavarovanja in napotnice družinskega zdravnika. Nudimo vam tudi samoplačniške preglede s krajšo čakalno dobo.

Sprejemamo otroke in odrasle. Ambulanta je opremljena tudi za pregled invalidov.

V naši ambulanti lahko opravite pregled vida, meritve dioptrije, meritve očesnega pritiska, pregled oči na biomikroskopu, pregled očesnega ozadja in pregled vidnega polja. Izvajamo tudi eno najsodobnejših preiskav v okulistiki - optično koherentno tomografijo.

Samoplačniško vam nudimo pregled vida za voznike motornih vozil in ostale potrebe medicine dela. 

V primeru bolezni nadaljujemo z zdravljenjem v naši ambulanti ali pa vas po potrebi napotimo na očesno kliniko v Ljubljani. Očala lahko ob strokovnem svetovanju in neposredni povezavi z ambulanto in zdravnico specialistko izberete v naši optiki Očalnici, ki se nahaja neposredno ob ambulanti.


 

Pregled vidne ostrine in določitev dioptrije očal

Pregled vidne ostrine in določitev dioptrije za očala je pregled, ki ga v naši ambulanti izvajamo najpogosteje. Na pregled "za očala" se naročite, ko opazite, da se vam vid slabša. Ko v daljavi ne razločite več podrobnosti, kot ste bili vajeni, ali ko nastopijo težave z vidom pri branju in delu z računalnikom. Na pregled "samo za očala" se lahko naročite brez napotnice.

Ob začetku pregleda vam bomo s pomočjo naprave izmerili okvirno dioptrijo potem pa boste skupaj z zdravnico specialistko določili dioptrijo, ki vam najbolj na naši spletni strani, naročite na pregled v naši ambulanti.


 

Meritev očesnega pritiska

Ob pregledu v naši ambulanti pogosto izmerimo očesni pritisk. Le to naredimo z napravo, ki v oko pihne zrak pod pritiskom. Preiskava je za trenutek neprijetna a neboleča. Merjenje očesnega pritiska je pomembno za zgodnje odkrivanje povišanega očesnega pritiska - glavkoma - pogoste bolezni, ki nezdravljena lahko močno okvari oko in vid. Prav tako pa za kontrolne preglede bolnikov z glavkomom.


 

Pregled očesnega ozadja

Očesno ozadje pregledamo z mikroskopom skozi razširjeno zenico. Metoda je neinvazivna in neboleča. Ker vam moramo pred pregledom s pomočjo kapljic za oko razširiti zenico, vas nekaj ur po pregledu lahko moti močna svetloba. Po pregledu nekaj ur (koliko??) ne smete voziti avtomobila. Priporočamo vam, da vas na pregled nekdo pripelje ali pridete z avtobusom.
S pregledom očesnega ozadja pregledamo zadnji očesni segment - steklovino, mrežnico in žilnico. Okvare na tem delu so pogoste pri bolnikih s sladkorno boleznijo in bolnikih s povišanim krvnim tlakom, zato so pri teh bolnikih pregledi očesnega ozadja pogostejši.


 

Določanje vidnega polja

S pregledom vidnega polja določamo kako "široko" vaše oko zazna okolico, ko pogled usmerite v eno točko. Poleg tega pa naprava zazna tudi posamezna območja v vidnem polju, ki jih vaše oko morebiti ne zazna. Preiskava poteka s pomočjo sodobne naprave. Preiskujemo vsako oko posebej. Pogled usmerite v sredinsko točko. V napravi se prižigajo lučke na različni oddaljenosti od sredinske točke, preiskovanec mora ob vsaki zaznani lučki pritisniti gumb, ki zabeleži, da je preiskovanec dražljaj zaznal.
Okvare na vidnem polju se pojavijo pri boleznih mrežnice, vidnega živca in vidne poti, zato je pregled še posebej pomemben pri bolnikih z glavkomom ali sumom na glavkom. Izvide preiskav shranimo in tako spremljamo potek bolezni in uspešnost zdravljenja.


 

Pregled z OCT

V naši očesni ambulanti izvajamo tudi preglede z eno najsodobnejših preiskav v okulistiki. S pomočjo optične koherentne tomografije lahko posnamemo tridimenzionalno sliko očesa, na kateri lahko zaznamo tudi najmanjše bolezenske spremembe. S pomočjo infrardečih valov naprava zazna strukture manjše od tisočinke milimetra. Preiskava nam pomaga predvsem pri odkrivanju sprememb na mrežnici in vidnem živcu, prav tako pa lahko posnamemo tudi sprednje očesne dele. S sodobno napravo lahko natančno spremljamo potek bolezni kot sta glavkom in obolenje rumene pege ter mnoga druga redkejša obolenja. Izvide preiskav shranjujemo in tako ob ponovnih pregledih spremljamo potek bolezni in uspešnost zdravljenja.


 

Nujni pregledi

Če ste pri družinskem zdravniku prejeli napotnico za okulista z oznako "nujno". Se lahko v roku 24ur oglasite v naši ambulanti brez predhodnega naročila. V ambulanti ne izvajamo dežurstev in je odprta le v delovnem času, ki ga najdete na naši spletni strani.

Pregled vida za vozniški izpit

 

Pregled vida za voznike motornih vozil in potrebe medicine dela

 

Pregled otrok

 

Preventivni pregledi bolnikov s sladkorno boleznijo

 

Ostali pregledi in oskrba poškodb oči

Poleg vseh opisanih pregledov v naši ambulanti izvajamo še mnogo drugih pregledov, ki pripadajo zdravniku specialistu oftalmologije. Prav tako zdravimo poškodbe oči in vek. Ob potrebi po zahtevnejšem zdravljenju ali hospitalizaciji vas napotimo na očesno kliniko v Ljubljani. Z veljavno napotnico za okulista se lahko po navodilih za naročanje, ki jih najdete na naši spletni strani, naročite na pregled v naši ambulanti.

Zdravljenje očesnih bolezni
Predpisovanje očal
Predpisovanje kontaktnih leč
Velika izbira okvirjev
Velika izbira kontaktnih leč