V naši ambulanti lahko opravite pregled vida, meritve dioptrije, meritve očesnega pritiska, pregled oči na biomikroskopu, pregled očesnega ozadja in pregled vidnega polja. Izvajamo tudi eno najsodobnejših preiskav v okulistiki - optično koherentno tomografijo. Vse preglede vam nudimo preko kartice zdravstevenega zavarovanja in napotnice družinskega zdravnika, prav tako pa tudi samoplačniško s krajšo čakalno dobo. Samoplačniško vam dodatno nudimo preglede za voznike motornih vozil in izdajamo potrdila za ostale potrebe medicine dela.

Vprimeru bolezni nadaljujemo z zdravljenjem v naši ambulanti in vas po potrebi napotimo na očesno kliniko v Ljubljani ali k očesnemu kirurgu. Očala lahko ob strokovnem svetovanju in neposredni povezavi z ambulanto in zdravnico specialistko izberete v naši optiki Očalnici, ki se nahaja ob ambulanti. Zagotavljamo vam 100% garancijo na pri nas predpisana in kupljena očala. S tem vam zagotavljamo, da je vaša dioptrija ustrezno predpisana in stekla natančno ter kakovostno izdelana. Ob ugotovitvi napake pri našem delu, vam bomo dioptrijo ponovno določili in izdelali nova stekla na naše stroške.

Pregled vidne ostrine in določitev dioptrije očal

V naši ambulanti najpogosteje izvajamo pregled vidne ostrine in določitev dioptrije za očala. Na pregled "za očala" se naročite, ko opazite, da se vam vid slabša; v daljavi ne razločite več podrobnosti, kot ste bili vajeni, ali pa so nastopile težave z vidom pri branju in delu z računalnikom. Na ta pregled se lahko naročite brez napotnice. Če imate kakršnekoli druge težave z očmi ali zdravjem, priporočamo, da prinesete napotnico za celoten oftalmološki pregled.

Ob začetku pregleda vam bomo s pomočjo elektronske naprave izmerili okvirno dioptrijo, potem pa boste skupaj z zdravnico specialistko določili dioptrijo, ki vam najbolj ustreza pri branju in gledanju na daleč.

Meritev očesnega pritiska

Ob pregledu v naši amulanti pogosto izmerimo očesni pritisk. To naredimo z napravo, ki pihne zrak na površino očesa. Preiskava je za trenutek neprijetna, a neboleča. Merjenje očesnega pritiska je pomembno za zgodnje odkrivanje povišanega očesnega pritiska, glavkoma/zelene mrene – pogoste bolezni, ki nezdravljena lahko povzroči izgubo vidnega polja ali slepoto; prav tako pa za kontrolne preglede bolnikov z glavkomom.

Pregled očesnega ozadja

Očesno ozadje pregledamo z mikroskopom skozi razširjeno zenico. Metoda je neinvazivna in neboleča. Ker vam moramo pred pregledom s pomočjo kapljic za oko razširiti zenico, vas nekaj ur po pregledu lahko moti močna svetloba. Po pregledu 3 do 4 ure ne smete voziti avtomobila in opravljati bližinskega dela. Priporočamo vam, da vas na pregled nekdo pripelje ali pridete z avtobusom.

S pregledom očesnega ozadja pregledamo zadnji očesni segment – steklovino, mrežnico in žilnico. Okvare na tem delu so pogoste pri bolnikih s sladkorno boleznijo in bolnikih s povišanim krvnim tlakom, zato so pri teh bolnikih pregledi očesnega ozadja pogostejši. S fundus kamero vam očesno ozadje tudi slikamo in fotografijo shranimo za primerjavo pri naslednjih pregledih.

Določanje vidnega polja

S pregledom vidnega polja določamo, kako široko vaše oko zazna okolico, ko pogled usmerite v eno točko. Poleg tega pa naprava zazna tudi posamezna območja v vidnem polju, ki jih vaše oko morebiti ne zazna. Preiskava poteka s pomočjo sodobne naprave–elektronskega perimetra. Preiskujemo vsako oko posebej. Pogled usmerite v sredinsko točko. V napravi se prižigajo lučke na različni oddaljenosti od sredinske točke, preiskovanec mora ob vsaki zaznani lučki pritisniti gumb, ki zabeleži, da je dražljaj zaznal.

Okvare na vidnem polju se pojavijo pri boleznih mrežnice, vidnega živca in vidne poti, zato je pregled še posebej pomemben pri bolnikih z glavkomom, sumom na glavkom, pri glavobolih ali stanju po možganski kapi. Izvide preiskav shranimo in tako spremljamo potek bolezni in uspešnost  zdravljenja.

Pregled z OCT (optični koherentni tomograf)

V naši očesni ambulanti izvajamo tudi eno najsodobnejših preiskav v okulistiki. Z optično koherentno tomografijo posnamemo tridimenzionalno sliko očesa, na kateri lahko zaznamo tudi najmanjše bolezenske spremembe. S pomočjo svetlobnih valov naprava zazna strukture manjše od tisočinke milimetra.

Preiskava nam pomaga predvsem pri odkrivanju sprememb na mrežnici in vidnem živcu, prav tako pa lahko posnamemo tudi sprednje očesne dele. S sodobno napravo lahko natančno spremljamo potek bolezni, kot sta glavkom in obolenje rumene pege ter mnoga druga redkejša obolenja. Izvide preiskav shranjujemo in tako ob ponovnih pregledih spremljamo potek bolezni in uspešnost zdravljenja.

Nujni pregledi

Če ste pri družinskem zdravniku prejeli napotnico za okulista z oznako "nujno", se lahko v roku 24 ur oglasite v naši ambulanti. Zaželena je predhodna najava. V ambulanti ne izvajamo dežurstev in je odprta le v delovnem času, ki ga najdete na naši spletni strani.

Pregled otrok

Pregledujemo tudi ostrino vida in ostale težave z očmi pri otrocih. Pogosto so otroci na pregled k oftalmologu napoteni pri iskanju vzroka glavobolov. Za vse otroke do 15. leta starosti potrebujemo ustrezno napotnico pediatra.

Preventivni pregledi bolnikov s sladkorno boleznijo

Pri preventivnem pregledu bolnikov s sladkorno boleznijo preverimo vidno ostrino, očesne spremembe in očesno ozadje pri široki zenici. Po pregledu 3 do 4 ure ne smete voziti avtomobila, zato priporočamo spremstvo.

Samoplačniški pregledi in pregledi vida za vozniško dovoljenje

SAMOPLAČNIŠKI PREGLEDI

V očesni ambulanti vam nudimo samoplačniške preglede vida in oči s krajšo čakalno dobo. Pregledamo vam lahko vid in predpišemo očala, prav tako pa po potrebi opravimo vse potrebne nadaljne preiskave, ki jih izvajamo v očesni ambulanti - meritve dioptrije, meritve očesnega pritiska, pregled oči na biomikroskopu, pregled očesnega ozadja, merjenje izločanja solz  in pregled vidnega polja. Izvajamo tudi eno najsodobnejših preiskav v okulistiki - optično koherentno tomografijo.

Očala lahko ob strokovnem svetovanju in neposredni povezavi z ambulanto in zdravnico specialistko izberete v naši optiki Očalnici, ki se nahaja ob ambulanti. Zagotavljamo vam 100% garancijo na pri nas predpisana in kupljena očala. S tem vam zagotavljamo, da je vaša dioptrija ustrezno predpisana in stekla natančno ter kakovostno izdelana. Ob ugotovitvi nepravilnosti pri našem delu, vam bomo dioptrijo ponovno določili in izdelali nova stekla na naše stroške.

PREGLED VIDA ZA VOZNIŠKO DOVOLJENJE

Pregled vida za vozniško dovoljenje je samoplačniški. Poteka po protokolu, ki ga predpisuje Uradni list Republike Slovenije. Izstavimo vam ustrezno potrdilo, ki ga potrebujete za medicino dela za pridobitev ali podaljšanje vozniškega  dovoljenja.

Za datum pregleda se lahko dogovorite po telefonu ali e-mailu.

Cenik samoplačniških storitev

Ostali pregledi in oskrba poškodb oči

Poleg vseh opisanih pregledov v naši ambulanti izvajamo še mnogo drugih pregledov, za katere smo specializirani. Prav tako zdravimo poškodbe oči in vek. Ob potrebi po zahtevnejšem zdravljenju ali hospitalizaciji vas napotimo na Očesno kliniko v Ljubljani ali k očesnemu kirurgu. Z veljavno napotnico za okulista se lahko po navodilih za naročanje, ki jih najdete na naši spletni strani, naročite na pregled v naši ambulanti.

Prosimo vas, da na pregled prinesete seznam zdravil, ki jih jemljete, in obvezno tudi vaše izvide, ki ste jih dobili pri drugih specialistih!